KorrDon.info

Все новости...

Украина → Яценюк: хтось бачив безкоштовну медицину в Україні?

У пакеті документів, презентованому міністром охорони здоров’я Олександром Квіташвілі на засіданні уряду, є спроба прописати нові реалії для української медицини. Фактично, лікарня має відійти з-під крила держави – це дасть можливість автономного управління. Як наслідок – медичні заклади самостійно керуватимуть бюджетом, складатимуть фінансові плани та зможуть залучати інвестиції. Це – відмова від схеми централізованого фінансування «ліжко-місця» та перехід до оплати медичних послуг.

Підтримуючи ілюзію існування в державі безкоштовної медицини, Україна, фактично, замовчує цілу низку проблем, переконує міністр. Наприклад, лікарні не оприлюднюють свої реальні прибутки та не завжди можуть працювати зі страховими компаніями – відповідний механізм не прописаний.

«І це дуже закрита система, ми хочемо, щоби вона трохи відкрилась. Щоби (медичні – ред.) установи мали змогу абсолютно легально заробляти гроші, які вони і так заробляють», – пояснює Квіташвілі.

Міністр також зазначав, що в 2006 році всі лікарні Грузії отримали повну фінансову та адміністративну автономію (при президентові Саакашвілі Квіташвілі був міністром охорони здоров'я, праці та соціального захисту Грузії – ред.).

Єдина інформаційна система: дані про послуги й оплату в одному місці

Головний принцип правильної роботи системи охорони здоров'я, каже міністр, – це поділ функцій замовника послуг та представника послуг. Адже на сьогодні держава і замовляє медпослугу, і оплачує, і надає та контролює її якість. А це не забезпечує ефективного управління, резюмує міністр.

Також для якості сервісу у Міністерстві охорони здоров’я запропонували створити єдину інформаційну систему управління.

«Що дуже важливе ми робитимемо – створюватимемо єдину інформаційну систему управління охороною здоров'я, яка не може бути без електронних даних, а має працювати і збирати інформацію про оплату послуг», – пояснив очільник відомства.

Квіташвілі зазначає, що перелічені кроки – це базис для реформи, а підготовка до перезапуску української медицини займе не один день. В контексті цього, поточний рік буде перехідним. Далі ж по плану – запровадження універсальної медичної страховки з різними системами оплати.

Реформа почнеться тільки після ухвалення законів про автономізацію – експерт

Реальна реформа почне діяти після ухвалення відповідного пакету реформ, який презентував Квіташвілі. До цього велась лише підготовча робота, коментує експерт Олександр Ябчанка.

Наразі відомство намагається перевести так звану «безкоштовну медицину», а на ділі – рудимент радянської економіки у сучасні реалії. Автомонія ж навчить заклади самим за себе відповідати, додає експерт.

«Іде мова, що система охорони здоров’я донедавна працювала за правилами планової економіки. А це дуже неефективне використання коштів, які держава виділяє на систему охорони здоров’я. А ця автономізація – про що йде мова: заклади залишаються у державній власності, але стають суб’єктами господарювання», – пояснює експерт.

«Хтось бачив безкоштовну медицину в Україні?»

Олександр Ябчанка продовжує, що медичні установи отримуватимуть фінансування у тому самому обсязі, що і раніше. Утім тепер розподіляти ресурси від держави вони зможуть самі.

«Це створить відповідну конкуренцію, а це боротьба за пацієнта. В умовах планової економіки про це не могло бути і мови», – резюмує Ябчанка.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні уряду пообіцяв підтримати реформу та переконати депутатів у її важливості. На його думку, зміни у системі охорони здоров’я – це одна з головних реформ в країні, тому що «пострадянська система медицини практично перестала існувати, а нової якісної системи досі не збудовано».

«Хтось бачив безкоштовну медицину в Україні? Вона і за радянської влади не була безкоштовною», – сказав Яценюк.

Прем’єр доручив провести громадське обговорення та попрацювати з парламентом, аби законопроекти успішно пройшли голосування.

Водночас прем’єр Арсеній Яценюк доручив низці центральних органів виконавчої влади до 10 червня провести службове розслідування роботи Олександра Квіташвілі.

Крім міністра, мають перевірити і його першого заступника Олександру Павленко та інших посадових осіб МОЗ. Яценюк дав таке доручення через звернення десятків народних депутатів і профільного комітету Верховної Ради. Прем’єр доручив, зокрема, перевірити належне виконання обов'язків керівництвом МОЗ щодо ведення реєстру оптово-відпускних цін на лікарські засоби та вироби медпризначення, забезпечення держзакупівель на 2015 рік.

Если Вы обнаружили неточность или ошибку на этой странице, выделите ее и нажмите Сtrl+Enter.

Опубликовано: 28 мая 2015


Новости по теме:
  • Полный текст соглашения Януковича и оппозиции

  • Информация
    Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.

    Мнения

    Агрессором на Донбассе является РФ и мы все это знаем – Макрон Президент Франции Эммануэль Макрон заявляет, что агрессором на востоке Украины выступает РФ и это является общеизвестным фактом. Российский «Сбербанк» и украинский рейдер Константин Паршин хотят оставить Одессу без хлеба РФ дала кредит на покупку хлебозаводов в Крыму, затем «отжала» эти хлебозаводы и требует долг В «большой мир» Путина уже не пустят, он будет перетасовывать сепаратистов и надувать щеки, пока от него не уйдут остатки «друзей» Путин отчаянно хватается за последнюю соломинку, чтобы хотя бы в собственных глазах выглядеть лидером мирового масштаба

    Новости компаний


    Партнеры